El Clúster MAV presenta el grup de treball d'Electrònica Impresa

Magdalena Valldosera,


El Clúster MAV va presentar dijous 11 de maig el grup de treball d'Electrònica Impresa en una jornada que va comptar amb un total de 34 assistents. Durant la sessió, que va tenir lloc a l'Espai Catalunya Clústers, es van exposar les principals tendències i oportunitats relacionades amb l'electrònica impresa i es van presentar diferents casos d’èxit dels membres del grup de treball orientats a múltiples sectors.

Les característiques principals de l'electrònica impresa són la reducció de pes, la flexibilitat, la robustesa i el fet que es pot imprimir en gran àrea. A més, es poden utilitzar substrats elàstics (útil per a aplicacions per pegats per la pell) i, comparat amb productes homòlegs fets amb electrònica convencional, aconsegueix reduir considerablement la petjada de carboni. Així mateix, es tracta d'una tecnologia molt transversal, aplicable a molts sectors (mobilitat, construcció, energètic, mèdic, packaging, tèxtil...) i a diferents substrats (paper, tèxtil, fusta...).

Els avantatges respecte a l'electrònica convencional és que aquesta última treballa amb substrats rígids i té limitacions a l’hora d’incorporar-se en geometries complexes. L’electrònica impresa o Functional Printing, en canvi, al treballar amb substrats flexibles, té un gran ventall d’aplicacions al seu abast.

La Clúster Manager del Clúster MAV, Ona Bombí, va obrir la jornada donant la benvinguda als assistents.

Cristina Castellas: "L'electrònica impresa no substituirà mai al 100% l'electrònica convencional"

Cristina Casellas (Eurecat) va afirmar que “l’electrònica impresa no substituirà mai al 100% l’electrònica convencional, però per segons quines aplicacions, dona una solució econòmica i més sostenible que pot ser implantada amb facilitat a diferents sectors". "Aquestes dues tecnologies, juntament amb l’Internet de les coses i el 5G permetran el desplegament d’una nova generació d’Smart Products”.

Eloi Ramon: "Durant molts anys l'electrònica impresa ha estat restringida a l'àmbit de recerca"

Eloi Ramon, IMB-CNM (CSIC) va explicar que "durant molt anys ha estat restringida a l’àmbit de recerca, però des de fa un temps, s’ha fet el canvi a l’aplicació industrial”.

La resta de ponències i casos pràctics sobre la implementació de l'electrònica impresa van anar a càrrec d'Ainhoa Cots Segura (Leitat), que va exposar els dispositius electrocròmics basats en nanocristalls plasmònics per etiquetes intel·ligents i finestres d’alta eficiència energètica.

Alfonso del Rey (ICMAB), que va donar exemples d'aplicació de l'electrònica impresa a l'ICMAB.

Maria Eugenia Rodríguez (Eurecat), que va pronunciar la conferència "Electrònica impresa integrada en plàstics, compòsits i elastòmers".

I, finalment, va interevenir Maziar Ahmadi (UPC), el qual va parlar de tecnologies de preparació, caracterització i aplicació de circuits impresos sobre substrats polimèrics, ceràmics i tèxtils.

Durant la jornada es va posar de manifest que Europa aposta fortament per impulsar aquesta tecnologia per dos motius:

  • L'electrònica orgànica es basa en materials sintetitzats, Europa té molta industria química (orgànica), molta industria de producció (maquinaria) i té un baix cost d’instal·lació (30-50 milions d'euros enfront de 20.000 milions).
  • Impacte per al medi ambient i la salut en la producció: un telèfon mòbil genera la mateixa quantitat de CO2 que un cotxe durant 25.000 km (etiqueta C – 4 anys).

A més, a nivell europeu és una tecnologia molt ben vista, ja que és una alternativa més verda a l’electrònica convencional i moltes vegades se la coneix com a Green Electronics.

Marc Vizern: "La tècnica més utilitzada és la serigrafia perquè permet altes velocitats d'impressió"

Marc Vizern, de Rotimpres, va explicar que la tècnica més utilitzada en indústria és la serigrafia principalment perquè permet altes velocitats d’impressió, alts volums d’impressió i per tant baixos costos. Per fer prototipatges treballen amb impressió en fulla, però quan treballen amb més volums, ho fan en bobina.

Vizern va presentar un cas d'èxit en l'àmbit de l'electrònica impresa com és el projecte “Smart Battery Case – funcionalització de materials per electromobilitat” impulsat pel Clúster MAV. Rotimpres ha desenvolupat un heater fet amb electrònica impresa que permet augmentar l’eficiència d’una bateria per al sector nàutic.

La jornada va finalitzar amb un espai obert de debat i un piscolabis on es van discutir entre els assistents els reptes i les oportunitats que hi ha darrera d’aquesta tecnologia i que cal seguir treballant perquè pugui ser aplicada a sectors com el packaging i perquè esdevingui una tecnologia encara més sostenible.

L’electrònica impresa té un paper important en la sensorització de superfícies i objectes del present i del futur. A mesura que apareguin nous materials, la tecnologia anirà avançant.

El grup de treball d’electrònica impresa del Clúster MAV està obert a la incorporació de més empreses interessades. Per a més informació podeu escriure a comunicacio@clustermav.com.

Recursos

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies