Exemples de projectes transformadors en l’àmbit dels materials que s’han activitat a Catalunya en els darrers anys:

“SUPERAR REPTES TECNOLÒGICS MITJANÇANT LA COL·LABORACIÓ”

REFISA participa amb Talgo en el seu projecte d’Alta Velocitat per Aràbia Saudita (línia Medina-Meca).

REFISA havia de subministrar tots els carenats de sostre del tren, peces especialment delicades per estar sotmeses a una càrrega de tracció molt important. Les exigències dels materials compòsits tant a nivell tècnic com legislatiu eren desconegudes per l’empresa fins aleshores. Aquest fet els suposava un clar repte tecnològic.

A través del clúster MAV han comptat amb la col·laboració de Mel Composites que els ha ajudat a superar amb èxits tots els reptes plantejats  (confecció dels motlles, el procés de fabricació, l’elecció dels materials, etc ).

A dia d’avui ja s’ha lliurat el kit de peces per al primer tren (d’un total de 36). El primer tren està acabat i ha estat supervisat per l’autoritat Saudita.

“Posgrau en Composites: disseny estructural materials i processos”

L’objectiu del projecte és proporcionar coneixement empresarial en materials compostos, des de la seva composició química i propietats, regles de disseny, anàlisi estructural fins a tècniques de fabricació i processat.

Gràcies a les activitats de dinamització que el clúster MAV ha organitzat, moltes de les empreses que ara imparteixen el Postgrau s’han conegut en aquestes trobades. Participen empreses del clúster com; ASCAMM, AMADE, GROBER, SENER, REFISA, entre altres. Informació sobre el Posgrau.

“Desenvolupament i aplicació d’acers d’alta conductivitat tèrmica en el procés d’injecció d’alumini. Projecte Altermo”

header2

És un projecte col·laboratiu a 2 anys amb pressupost de 2 milions d’euros orientat al desenvolupament de nous acers d’alta conductivitat tèrmica per a millorar el procés d’injecció d’alumini.

El projecte, compta amb la participació d’un consorci de 4 empreses i 4 Centres d’Investigació i Innovació. El consorci, liderat per l’empresa ROVALMA, líder en desenvolupament d’acers d’eina, compta amb la participació de TTC, Flubetech, CTM i Gearbox del Prat
En el projecte s’investiga el de nous acers, nous tractaments tèrmics i  nous recobriments metàl·lics per a aquests acers i, finalment, la caracterització i optimització del procés i motllos de injecció d’alumini.

“Del coneixement dels acers d’alt límit elàstic a l’aplicació en el sector de la maquinària agrícola”

Maquinaria-agrícola

El principal objectiu d’aquest projecte és avaluar les noves oportunitats de negoci que es presenten per a les empreses del sector de la construcció de maquinària agrícola catalana, gràcies a la implementació dels acers AHSS, la fabricació de components més lleugers i de millors propietats mecàniques a un cost competitiu.

Amb el projecte s’aconsegueix que les empreses catalanes del sector de la maquinària agrícola siguin igual o més competitives que la resta de les empreses del mateix sector. A la vegada que més sostenibles i eficients energèticament parlant. Informació PROJECTE.

“Desenvolupament de nous mètodes i materials capaços de transformar aquests materials. Projecte Forma0″

•Durada: 4 anys, 2006-2010,
•Pressupost: 24 Milions d’Euros
•Consorci: 10 Empreses i 6 Centres Tecnològics, líder del projecte: SEAT