«Hi ha escassos polímers dels quals se'n pugui obtenir la matèria prima, el nostre és 100% reciclable»

Clúster Mav,

Entrevista a Vanessa Viladegut, CEO de LAIF CHEM.

LAIF és una empresa de Begur (Baix Empordà) que es dedica a la fabricació de resines i morters acrílics d’assecat ultraràpid. Compta amb una plantilla de 23 treballadors que fabriquen productes destinats principalment a ambients amb alts requeriments de tecno-sanitaris, com la indústria alimentària, la sanitària, la farmacèutica o la química, entre d'altres.

LAIF PMMA Solutions, amb la seva marca  Dracfort®, és la primera empresa a nivell estatal que fabrica resines de  metacrilat de metil. Com va néixer l’empresa i com ha evolucionat en els últims  anys? 

Vam néixer el 2006 com a start-up dins del grup Wesdurlan, una empresa pionera a nivell internacional en aplicacions de resines de metacrilat de metil que té més de 30 anys d’existència. Treballa sobretot amb indústries alimentàries, sanitàries i  químiques on hi ha un requeriment important a nivell sanitari, de velocitat  d’aplicació i d’una sèrie de propietats en revestiments i acabaments d’obra.

Les primeres resines les compràvem a Alemanya perquè no hi havia més fabricants. Va arribar un moment en què es va decidir que havíem de fabricar nosaltres aquestes resines perquè la indústria alimentària a Catalunya és molt potent, tecnològicament està molt avançada i havíem d’anar adaptant sistemes per a donar resposta a aquest sector. Això ens va fer avançar a nosaltres en les resines.

Vau ser pioners en la fabricació  d’aquest material a l’Estat?

Sí, aplicant-ho a molts sistemes. Hem anat adaptant el metacrilat de metil de manera que tant podem fabricar una membrana  elàstica com una placa rígida.

Havíem d’adaptar els materials a les sortides de forns, a buidament de marmites a 90 graus, a cambres de congelació a 30 graus sota zero... Totes aquestes adaptacions es van anar fent i quan vam veure que donava una resposta prou satisfactòria i fonamentada vam anar a buscar altres sectors.

Al sector de la indústria alimentària era molt important la velocitat d’aplicació, ja que havíem d’aplicar a 30  sota zero sense contaminar i sense proliferació bacteriana (sense haver de posar cap additiu ni antibiòtic). Després això ho vam portar al món dels  compòsits fabricant per a la indústria ortopèdica i a poc a poc vam començar a estendre’ns a altres indústries: trens i reparacions de vaixells substituint  els polièsters, que són contaminants i no reciclables. El metacrilat de metil és un material reciclable al 100%; quan se li acaba la vida útil pots tornar a obtenir-ne la matèria prima.

Quina tipologia de productes oferiu dins  la marca Dracfort® i a quins sectors us dirigiu?

Ens dirigim a molts sectors. Dracfort són unes resines adaptades al metacrilat de metil, unes resines que curen dos mals: l’alta resistència, ja que és un material d’altes prestacions tècniques, i la velocitat d’aplicació a baixes temperatures. No cal esperar perquè s’assequi i no cal parar una cambra de congelació, per exemple.  

I comentaves que és 100% reciclable.

Aquesta és la característica més  valorada, poder tornar a obtenir la matèria primera. En la situació actual en què els costos de la matèria prima estan disparats i descontrolats, que el material sigui reciclable ens permet estabilitzar el preu, i això és important perquè són indústries que tenen un cicle econòmic molt ampli.

Aquesta és la diferència principal hi ha entre la resina de metacrilat de metil i  altres resines o morters?

Diferències n’hi ha moltes. Una que ho defineix molt bé és la versatilitat. Podem fer una resina amb una resistència superior a 100 o en podem fer una de menys dos. La de menys dos es  manté elàstica en un túnel de congelació i aguanta cicles de gel i desgel, mentre que la de més de 100 és tan resistent que la pots posar en un  magatzem frigorífic i no nota ni les frenades dels toros.

És fàcil d’aplicar?

Sí, aquesta és una altra característica important. És un producte molt ràpid que no té temps d’espera entre fase i  fase. Quan s’acaba l’obra ja està perfectament endurida i és 100% transitable. La versatilitat ens permet adaptar-nos a entorns amb àcid sulfúric concentrat, trànsit pesat i rodat intens, zones de cicles de túnels de congelació, etc.

Quin és el perfil dels vostres clients?

El producte de mercat t’ho va dient. Normalment nosaltres ens trobem molts clients que ja han provat altres coses  i no els han funcionat. Venen a nosaltres perquè el que tenen no funcionava i hem de buscar una altra solució.

I en surten satisfets?

I tant! La prova és que nosaltres seguim aquí després de 30 anys i que els clients que vam fer en el seu dia els continuem tenint. Tenim clients de fa 30 anys.

Això és fidelitat!

Ens l’hem guanyada!

El servei és el mateix de sempre o ha  anat variant?

Hem crescut amb ells. Quant a materials, aplicació, empresa... ens hem hagut d’anar adaptant. Wesdurlan i LAIF han anat de la mà en aquest creixement.

Comentaves que podeu restaurar el  paviment d’entorns industrials sense necessitat de parar la producció. Com ho  feu? 

Ho possibilita el material i el fet de tenir en plantilla treballadors formats en l’aplicació d’aquest material. L’escola que tenim al voltant d’aquest material difícilment la té ningú més i això ens permet donar sempre resposta a aquestes indústries.

Teniu una escola de formació?

Sí, molts treballadors porten a  l’empresa 20 anys. Més que formar-los a ells a LAIF aprenem d’ells. Són treballadors que coneixen molt bé la professió, l’aplicació de la resina i per a nosaltres són un referent.

Abans parlàvem de la reciclabilitat,  però de quines altres maneres contribueix l’ús del vostre material a la  sostenibilitat? 

La reciclabilitat integral és la primera característica, ja que hi ha escassos polímers dels quals puguis tornar-ne a obtenir la matèria prima quan se li acaba la vida útil. La segona és que quan produïm no alliberem fums a l’atmosfera, la nostra producció és  neta. I la tercera, és l’etiqueta SHE (de l’acrònim en anglès Safety,  Health, Environment - Seguretat, Salut, Medi ambient) que sempre posem quan elaborem un compòsit o una resina.

Aquests tres pilars són els que defineixen qualsevol producte que traiem al mercat. Pel que fa a la seguretat, no traiem cap producte que a la seva fitxa tècnica hi contingui factors de toxicitat i sigui perillós a una determinada quantitat, provocant malalties o al·lèrgies. És un producte químic amb la categoria d’inflamable, però fora d’aquí no té cap nocivitat. Un dels assajos amb el qual fa molt que treballem i que prové d’Alemanya és el de la inofensivitat fisiològica. Cap dels treballadors que porten 30 anys a l’empresa ha desenvolupat mai cap al·lèrgia al producte.

Respecte a la salut, tenim un producte amb contacte alimentari directe i que no pateix migracions de l’envàs a l’aliment. I a part de no migrar, és un producte sense proliferació  bacteriana i això ho hem assajat. I sense posar-hi cap antibiòtic, fet que pot produir súper-bacteris molt resistents. Evitem que el bacteri tingui nutrients i aigua i amb això tenim provat que no hi ha possibilitat de proliferació.

També procureu que l’envàs del producte  sigui sostenible, oi?

Quan es va introduir la patent del Bag  in Box vam fer els assajos per veure si hi podíem posar el nostre producte perquè ens va agradar molt com a fórmula d’envasat. Ho vam introduir el 2012 i ha funcionat molt bé.

Teniu algun projecte d’innovació en  marxa per al desenvolupament de nous productes o millora de processos interns?

Sempre en tenim. Ara mateix estem treballant en un projecte de reciclabilitat i reparació de compòsits de pales eòliques i en un altre per aconseguir que a sota aigua no hi hagi proliferació bacteriana. A temperatura ambient ja fa anys que ho tenim, però que el material es mantingui improliferable a sota aigua es una condició molt exigent. I també estem treballant amb altres resistències a determinats productes químics.

O sigui que us voleu superar encara més.

Sí, anem de la mà d’unes indústries que tiren molt i volem que la contenció sigui més infinita. Però sense fer trampes, tot sota els paràmetres SHE.

Us agradaria establir contacte amb algun  altre soci o buscar sinergies dins del Clúster? 

Les sinergies quan ets una pime sempre són bones i benvingudes. Seguim molt de prop la UdG i Eurecat, amb qui tenim un contacte molt directe. De tant en tant amb alguns ens posem al dia, sobretot en el camp de l’enginyeria de compòsits. El nostre client principal és a la indústria farmacèutica o alimentària i col·laborem sobretot en aquests sectors.

Quins són els principals beneficis per  vosaltres de formar part del Clúster? 

El Clúster és bo perquè et posa en contacte  amb empreses del sector. El que passa que som empreses petites i molt enfocades a una solució nínxol, no som multinacionals i això fa que de vegades sí que hi ha l’avinentesa i es pot anar de la mà però d’altres vegades no.

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies