El passat 7 i 8 de març va tenir lloc la VI Immersió Estratègica del Clúster de Materials Avançats de Catalunya a l’hotel MIM de Sitges, amb la col·laboració d’ACCIÓ. Durant aquests dies vam reunir més de 50 professionals del sector i vam viure intensament les principals tendències i reptes dels materials.

L’esdeveniment va començar amb la benvinguda del primer president del Clúster, en Lluís Raurich. Tot seguit, l’Albert Tarancón (IREC) i en Lluc Casals (IREC) van obrir les ponències i ens van il·lustrar realitats i potencialitats de la nova mobilitat elèctrica, tan amb bateries com amb hidrogen. A nivell de nous materials, en Raúl Benages (ICN2) ens va mostrar el grafè, un material amb unes capacitats molt interessants i innovadores. En Pere Borralleras (BASF), de l’empresa BASF, ens va ensenyar d’una manera molt visual les noves tendències que hi ha de materials de síntesi en el mercat, el procés d’innovació que segueixen a la companyia i quines macrotendències utilitzen per marcar les seves prioritats en recerca. Dins de la Immersió també vam poder tractar el tema de l’economia circular gràcies a la ponència de Soukeyna Gueye (Ellen MacArthur), una presentació que va captivar amb les diferents possibilitats d’aplicacions dels plàstics i bioplàstics. Per acabar el matí, en Xavier Plantà (Eurecat) ens va parlar de la potencialitat dels dissenys com a complement als materials dins de la manufactura additiva.

A la tarda, el personal del Clúster va organitzar un Blind Who’s who amb la finalitat de generar trobades Be to Be entre els assistents. L’activitat va generar moltes sinergies entre els participants amb potencials projectes en comú. També es va aprofitar el temps entre rondes d’entrevistes per realitzar enquestes interactives per conèixer reptes, tendències i necessitats. Es va finalitzar el primer dia de l’esdeveniment amb un concurs Kahoot en el qual els assistents van gaudir de preguntes curioses sobre el Clúster i el sector dels materials i on el premi van ser 2 ampolles de vi exclusives i logotipades per l’ocasió.

Pel que fa al segon i últim dia, la jornada es va enfocar principalment a reptes empresarials, on empreses com Repsol, Ormazabal, Hospital Clínic, MB92, TMB van exposar diferents reptes de millora de les seves organitzacion i on els assistents van tenir l’oportunitat d’intervenir. A més a més, també vam poder comptar amb la presència d’Eduard Alarcón, director del projecte del primer satèl·lit català en òrbita, que va donar a conèixer als participants la potencialitat del mercat aeroespacial, amb més de 300 empreses fabricants de satel.lits.

Amb tot això la Immersió va comptar amb un total de 12 ponències.

Un cop finalitzades totes les ponències, es van exposar diferents projectesimpulsats des del clúster amb especial esment a l STE(A)M, Nanohub, eLCA i el Connecting Desing and Advanced Materials.

Per tancar l’esdeveniment, es va realitzar l’Assemblea General Ordinària del Clúster, on es va lliurar la memòria d’activitats del cluster i es va oficialitzar la nova Junta del Clúster.

Pots veure les fotos de l’esdeveniment en aquest enllaç

Pots descarregar les presentacions disponibles en aquest enllaç

ComparteixTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin