El passat 29 de març vam inaugurar el primer Esmorzar TECHMAT de l’any a les instal·lacions de Valkiria, on el Dr. Pol Forn Diaz, del Supercomputing Barcelona Center,  ens va parlar sobre l’actualitat i futur de les “Tecnologies Quàntiques”.

A l’inici ens va exposar la “revolució quàntica” que esta començant a esdevenir, tant a nivell teòric com a efectes reals. Aquest tipus de tecnologia esta ajudant a fer grans avenços d’optimització en els sectors de la comunicació, computació, simulació i en sensòrica/metrololgia. Dins de les grans capacitats que promet tenir aquesta nova tecnologia en el Dr. Forn ens ha remarcat que les principals novetats les trobarem en la comunicació i sensòrica.

A nivell de computació ens ha parlat del salt exponencial en la potència dels ordinadors quàntics. Si bé a nivell de materials la fabricació dels qubits no representa un limitant en aquesta tecnologia (bàsicament estan fets en base Silici i Alumini) si que hi ha alguns colls d’ampolla significatius, com la necessitat de treballar amb superconductors a baixa temperatura, propera al zero absolut (10 milikelvins).

Un altre factor limitant és el disseny d’algoritmes que funcionin a partir de lògica quàntica, enlloc de la binària actual.

Les principals aplicacions per a la computació quàntica es donaran en els camps de la navegació, gestió del trànsit, Machine learning i la química quàntica (càlcul de l’energia d’enllaç).

A nivell de materials, a part de l’aprofitament de l’increment potencial de la capacitat de computació dels nous ordinadors basats en aquesta tecnologia per temes de simulació o de millora de processos, algunes línies de recerca es centren en el disseny de nous materials superconductors a temperatura ambient, en light energy harvesting o en la creació de nous materials a partir de l’ús de la química quàntica.

Finalment, per acabar l’esmorzar el Dr. Forn ens va informar sobre algunes de les iniciatives que han començat a néixer relacionades amb les tecnologies quàntiques com la Start up QILIMANJARO “QUANTUM COMPUTING AT YOUR FINGERTIPS”, que oferta i implementa serveis a nivell de computació quàntica o el fons d’inversió en quàntica Quantum revolution fund, ambdues basades a Barcelona.

 

El principal objectiu dels esmorzars TECHMAT és complir amb les iniciatives de les comissions-grups de treball per tal de conèixer tendències, reptes, experiències pioneres, d’aquesta manera una eina potent de vigilància tecnològica i de networking (dues línies estratègiques del Clúster)

 

ComparteixTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin