El passat 26 de gener el clúster va organitzar una sessió orientada a explicar les darreres tendències en materials de la mà del Dr. Javier Peña, Director Científic de Materfad i membre de la Junta del Clúster. Hi van assistir una cinquantena d’empresaris de companyies membres del clúster.

Després d’una breu explicació de les tasques del  clúster  amb l’exemple d’alguns dels projectes sorgits gràcies a la dinamització del mateix:

  • un projecte de participació conjunta a Expoquimia dels socis Matriçats, Gotex, Institut Català de Nanociència i Nanotecnologi (ICN2) i Comindex,
  • un altre més tècnic on Lubrizol i Plasgom treballen plegades per millorar les propietat mecàniques de polímers compostos de PVC i TPU,
  • el desenvolupament d’una peça a mida per impressió 3D de l’empresa Intech3D.

També es va aprofitar per fer un repàs de les properes activitats en el marc del clúster com la V Immersió Estratègica (8 i 9 de març) on es comptarà amb experts en materials de la Fundació Norman Foster, d’IDIADA o d’ALSTOM, entre altres. El clúster preveu també un parell de jornades interclústers amb CataloniaBIO&HealthTech Cluster i amb Clúster de Automoción de Navarra (ACAN).

Javier Peña, entre altres missatges, va indicar que el fet d’estar en el clúster aporta innovació i coneixement al voltant dels materials i els seus processos associats. Peña va donar múltiples missatges sobre innovacions en materials, i va indicar que existeix un equilibri entre l’estructura de la matèria a nivell micro i el cosmos, i que els materials han definit la nostra història, de l’Edat de Pedra a l’Edat del Silici, els materials formen part del món en què vivim i de nosaltres mateixos, i cal donar-li la forma i disseny adequat.

A continuació va compartir les macro tendències en materials: hibridació (nous materials fruit de la unió d’un o més materials amb noves aportacions o funcionalitats), dinamització (la interacció dinàmica entre el material i el que l’utilitza) i economia circular (tancant el cicle de vida), així com les micro tendències:

  • Materials programables: que canvien en funció de l’entorn i va posar d’exemple un formigó amb teixit funcional desenvolupat per Eurecat.
  • Growing materials: materials que es desenvolupen amb organismes vius, amb capacitat d’autorreparar-se i adaptar-se a l’entorn.
  • Smart Materials (passiu): detecten condicions ambientals o estímuls però no transmeten energia.
  • Materials de rebuig: nous materials fets amb materials de reciclatge, amb múltiples exemples com bambes Adidas fetes amb xarxes de pesca en desús.

Les noves tecnologies d’impressió 3D i 4D proporcionen formes inimaginables que trenquen les regles de joc.

Seguidament es van presentar alguns dels socis recentment incorporats al clúster que van compartir la seva proposta de valor: TRC (reciclatge de materials compostos per generar nous materials), INDUSTRIAS REHAU (producció de materials polimèrics per a diferents sectors com automoció i industrial), STEELCERAM (fabricació de ceràmica avançada), DIOPMA (expertesa en nous aliatges, impressió 3D, superconductors,…) i ONYRIQ (transformació de la R+D de materials polimèrics en oportunitats de negoci).

Per últim, la sessió va finalitzar amb una dinàmica de grup entre els participants on es va visualitzar que, en base les tendències descrites anteriorment, l’ecosistema de materials present al clúster  és molt ric.

ComparteixTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin