A l’hora de parlar d’energies renovables, hem de considerar dos aspectes, les diferents maneres d’obtenir energia partint de fonts renovables i l’emmagatzematge i alliberament de l’energia quan aquesta és necessària.

Probablement, l’energia solar i l’eòlica són les que més beneficis estan obtenint de l’aplicació de materials avançats. L’energia solar fotovoltaica de nova generació permet implementar superfícies fotovoltaiques econòmiques en ubicacions en les quals no s’hi poden fer servir sistemes tradicionals. En aquests moments, els esforços se centren en millorar el rendiment i la vida útil d’aquest tipus de cèl·lules. Si considerem l’energia solar tèrmica, els materials avançats permetran una major eficiència de conversió de les instal·lacions i l’ús de nous líquids de transferència de calor.

L’energia eòlica tindrà a la seva disposició materials avançats (polímers, noves aleacions, nanomaterials, etc.) més lleugers per a les seves peces mòbils, amb conductivitat elèctrica, sensoritzats, més resistents a la corrosió, etc. També s’implementaran nous recobriments, com els que evitarien la formació de gel en la superfície.

La captació d’energia a partir del sol o del vent és impredictible i desconnectada de les necessitats energètiques de la societat. Un dels grans reptes tecnològics actuals consisteix a desenvolupar sistemes d’emmagatzematge capaços d’absorbir i mantenir l’energia i alliberar-la de forma ràpida quan és necessària. Els materials avançats s’estan fent servir en el disseny de peces d’aquests sistemes com poden ser els elèctrodes, els electròlits, etc., de cara a millorar les prestacions dels dispositius actuals.

ComparteixTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


Membres d’aquest sector