El 19 de juny es va celebrar, en el marc d'un dels seminaris virtuals del CEP, la jornada de presentació de resultats del projecte TeraMAT 2, impulsat pel Centro Español de Plásticos (CEP), CITSALP, das-Nano, Bestplant, Zertifier, Gaiker i el Clúster MAV.
Aquesta segona fase del projecte ha consolidat una solució tecnològica que combina inspecció per terahercis i tecnologia blockchain per abordar dos grans reptes del reciclatge plàstic: la presència de pintura en el polipropilè (PP) reciclat i la falta de traçabilitat en la cadena de valor.
Durant l’acte, Carla Zambrano, responsable d’R+D a CITSALP, va exposar les limitacions actuals del sector per a detectar impureses i certificar l’origen dels materials reciclats. La tecnologia de terahercis, desenvolupada en col·laboració amb das-Nano, ha demostrat ser efectiva per a quantificar el contingut de pintura en mostres de PP reciclades (granulat i triturat, d’origen industrial i postconsum), oferint una metodologia d’inspecció ràpida, no destructiva i fiable.
Segons Zambrano, la capacitat de mesurar precisament la quantitat de pintura present en el material permet classificar millor els lots, millorar-ne la homogeneïtat i optimitzar els processos de reciclatge, contribuint a una producció més eficient i d'alta qualitat.
![]() | ![]() |
Per la seva banda, Joan Jou, CEO de Zertifier, va presentar la part digital del projecte: una plataforma blockchain que permet enregistrar i certificar cada pas de la cadena de valor del reciclatge. Mitjançant identitats digitals i mecanismes de segellat, la plataforma assegura la immutabilitat i autenticitat de les dades, incloent-hi el percentatge de pintura, el codi de lot, la procedència dels materials i els processos aplicats. Aquest sistema aporta seguretat, transparència i confiança per a tots els agents de la cadena de subministrament.
![]() | ![]() |
Amb un pressupost de 246.668 € i una subvenció de 192.306 € en el marc de la convocatòria AEI 2024 del Ministeri d’Indústria i Turisme, TeraMAT 2 representa un pas endavant cap a un reciclatge més traçable i eficient, contribuint activament a la transició cap a una economia circular real i transparent.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com