«La tecnologia no té cap valor si no hi ha un model de negoci robust»

Clúster Mav,


Zertifier fa servir la tecnologia blockchain per a millorar la implicació del client unint el món físic i digital. Combina el poder de la Internet de les coses (IoT), la cadena de blocs i els contractes intel·ligents pe a oferir solucions completes, immutables i automatitzades, com ara traçabilitat de productes, antifalsificació, certificació de documents, transferència segura de dades, NFT i tokenització.

Orígens i evolució de l’empresa

Ens podríeu explicar com va néixer Zertifier i quina ha estat la seva trajectòria fins avui?

Víctor Seriñana: Zertifier té un origen curiós. Tot i que vam fundar l’empresa el març de 2021, la història comença molt abans. Els germans Joan i Josep Jou, de Girona, ja havien creat diverses empreses tecnològiques. Fa 30 anys van fundar Megatró, una empresa d’informàtica que ha sabut adaptar-se contínuament als canvis i innovacions del sector.

L’any 2016 vam començar a explorar les possibilitats de la tecnologia blockchain, més enllà de les criptomonedes. Van desenvolupar, per exemple, una aplicació de traçabilitat per a la carn de porc, des de la granja fins a l’escorxador. Aquesta experiència els va empènyer a continuar investigant aplicacions útils per a les empreses.

El 2021, tant en Paco com jo ens vam unir a la societat. En Paco venia del món de la construcció i de la innovació tecnològica, i jo del món corporatiu. Des de camins diferents, vam confluir en aquest projecte comú.

Els inicis van ser molt d’estil start-up: vam començar treballant en unes antigues granges de porcs convertides en oficines, i durant el primer any vam haver de picar molta pedra per aconseguir els primers clients. Curiosament, aquests van ser tots internacionals: primer al Canadà, després Finlàndia, Itàlia i Àustria. No va ser fins al 2022 que vam començar a contractar personal. Ara som 11 persones.

Tot i estar ubicats a Cornellà del Terri, des del principi hem tingut una visió internacional. I a poc a poc també ens hem anat integrant en projectes d’innovació locals i europeus, participant a clústers i iniciatives com les AEI.

Serveis i tecnologies

Quins són els serveis principals que ofereix l’empresa i quines tecnologies utilitzeu per a la seva implementació? Ens podríeu donar exemples concrets de solucions que heu desenvolupat en àmbits com la traçabilitat de productes, l’antifalsificació, la certificació de documents, la transferència segura de dades, NFT o tokenització?

Paco Conde: A Zertifier oferim solucions digitals avançades per garantir la confiança, la traçabilitat i la seguretat en entorns on es comparteixen dades crítiques. La tecnologia blockchain és la nostra eina principal, sobre la qual desenvolupem sistemes descentralitzats d’identificació, contractes intel·ligents i plataformes web que permeten automatitzar processos com la verificació, certificació i tokenització d’actius.

Aquestes tecnologies s’apliquen en àmbits molt diversos: des de la traçabilitat de productes físics fins a la gestió energètica de comunitats ciutadanes d’energia. Un exemple és ZertiDocs, que certifica documents digitals amb validesa legal i evita la falsificació. Amb ZertiTransfer, permetem enviar arxius de forma segura i encriptada mitjançant blockchain.

Amb ZertiNFT, vinculem actius físics al seu bessó digital en forma d’NFT, fent servir xips NFC o tecnologia RFID, especialment útil en l’àmbit cultural. Per exemple, hem treballat amb artistes que volien oferir una prova d’autenticitat digital de les seves obres.

Un cas molt diferent és ZertiPower, una solució que facilita l’intercanvi P2P d’energia renovable entre ciutadans, reconegut com un dret per la UE. Aquesta plataforma integra traçabilitat, tokenització i organització autònoma descentralitzada. La Generalitat de Catalunya ens va adjudicar un projecte de compra pública d’innovació per desenvolupar-la.

Ús de la tecnologia blockchain

Com integreu la tecnologia blockchain en les vostres solucions i quins avantatges aporta als clients?

PC: Blockchain és el nucli tecnològic de moltes de les nostres solucions. Ens permet garantir la integritat, transparència i seguretat de les dades sense necessitat d’un tercer de confiança.

És especialment útil en àmbits com la certificació de consums energètics, emissions o la captura de CO₂ —per exemple, per part dels arbres. Això ens permet construir nous models de negoci per als nostres clients, com ara la monetització de les tones de CO₂ capturades.

Un altre cas és la creació de mercats digitals on es pot certificar l’origen d’energia renovable. Però sempre ho diem: la tecnologia, per si sola, no té valor. Ha d’estar vinculada a un model de negoci robust.

Participació en projectes innovadors

Zertifier ha participat en projectes com TeraMAT 2, centrat en la certificació de materials plàstics reciclats mitjançant blockchain i inspecció al rang dels terahercis. Ens podríeu explicar el paper que heu tingut en aquesta iniciativa?

VS: TeraMAT 2 parteix de les conclusions d’un projecte previ (TeraMAT 1), que va detectar que la tecnologia dels terahercis pot ser útil per mesurar restes de pintura en plàstic reciclat, cosa que pot tenir aplicacions industrials rellevants.

El nostre paper és doble: per una banda, registrem en blockchain les dades obtingudes mitjançant aquestes anàlisis, assegurant-ne la immutabilitat i la fiabilitat. Això és clau, sobretot en casos com l’apagada de sistemes que vam viure recentment, que posen de manifest la importància de tenir dades segures i no manipulables.

Per altra banda, registrem tota la traçabilitat de la cadena de subministrament en blockchain, des de l’entrada del material fins a la sortida cap al client. Això permet incloure aquesta informació en els certificats de qualitat i, en el futur, vincular-la amb passaports digitals de materials.

Hi participem conjuntament amb el Clúster MAV, el Centro Español de Plásticos, Citsalp, Das-Nano, Bestplant i Gaiker.

Quines altres col·laboracions o projectes destacats heu realitzat recentment?

PC: Estem immersos en diversos projectes. Un exemple és Digital Spaces for Positive Energy Districts, un projecte europeu que acabem de començar. Amb l’Ajuntament de Rubí com a pilot, utilitzem la plataforma ZertiPower per tokenitzar l’energia solar municipal i vincular-la a espais de dades d’energia i mobilitat, garantint-ne la traçabilitat.

També liderem ZertiCarbon, una spin-out creada paral·lelament a Zertifier. Amb socis finesos especialitzats en gestió forestal, digitalitzem boscos mitjançant escaneig arbre per arbre, mesurant la biomassa i el CO₂ capturat. Aquesta informació s’incorpora a un marketplace on es poden vendre crèdits de carboni, tot tokenitzat amb blockchain per evitar frau i duplicacions.

Al sector porcí vam començar amb PorkChain, de la granja a l’escorxador. I ara, amb ZertiPork, cobrim tota la cadena fins a la taula. Treballem amb productors com Basatxerri, oferint al consumidor informació detallada i verificable del producte a través d’un codi QR que enllaça amb una web específica del lot.

Participació al Clúster MAV

Què us va motivar a unir-vos al Clúster MAV i quins beneficis heu obtingut d’aquesta associació fins ara? Creieu que formar part del clúster és la millor manera de generar nous projectes i oportunitats de col·laboració?

VS: Des del 2022, poc després de fundar l’empresa, vam identificar que l’entorn clúster era molt adient per establir col·laboracions i impulsar projectes d’innovació. Ens sentim molt còmodes dins el Clúster MAV, que considerem molt professional i proper.

Organitza activitats de qualitat, com grups de treball, sessions de networking o assemblees on es poden debatre temes rellevants. En l’última convocatòria d’AEI, per exemple, ha estat dels clústers amb més projectes aprovats, la qual cosa parla molt bé de la seva capacitat i rigor. Per nosaltres, és un entorn ideal per seguir col·laborant i creixent.

Objectius futurs

Quins són els plans de futur de Zertifier en termes d’innovació i expansió de serveis?

PC: El nostre objectiu prioritari és consolidar les plataformes que ja tenim al mercat perquè esdevinguin referents en els seus sectors i escalar-les internacionalment. Sempre hem tingut una vocació global, i aquesta continua sent la nostra línia principal.

Alhora, treballem per integrar-nos dins els grans ecosistemes europeus, com Gaia-X, on som membres actius. El nostre propòsit és ajudar organitzacions i comunitats a transformar el seu valor ambiental i social mitjançant actius digitals traçables, fiables i monetitzables.


Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies