«La nanotecnologia té possibilitats immenses en un futur proper»

Clúster Mav,

Antonio Onteniente, cofundador i CEO d’Advanced Nanotechnologies S. L. és una empresa que es dedica a proporcionar recobriments d’espessor nanomètric d'alta qualitat adreçats a satisfer tant el mercat de consum com el de negoci. També dona suport a projectes d'R+D amb serveis de nanotecnologia mitjançant el desenvolupament de processos i equipaments específics per a una sèrie d'aplicacions, com ara solucions antiboira, de baixa fricció i anti-ratllades.

Vau fundar AN al 2012. Al llarg d’aquests anys de recorregut heu desenvolupat solucions basades en nanotecnologia que heu adaptat als vostres clients. Quines en destacaríeu pel seu component innovador o projecció de futur?

Una de les solucions de superfície en la qual s’ha treballat més ha estat la d’eliminar l’entelament de les superfícies transparents amb l’objectiu de proporcionar una transmitància perfecta a través de vidre o plàstics que s’utilitzen en el món de l’òptica com a policarbonat o metracrilat.

Durant la pandèmia, amb les màscares s’entelaven molt els vidres de les ulleres i la nostra solució va donar resultats molt satisfactoris en països com Alemanya. Llàstima que els distribuïdors que tenim no hagin introduït encara la solució al nostre país.

De quins resultats esteu més orgullós?

El nostre equip s’ha sentit orgullós quan els nostres prototips s’han assajat amb èxit en laboratoris d’empreses molt conegudes i molt exigents quant a qualitat i fiabilitat de producte. Els resultats de les proves han mostrat que tenim a les nostres mans una tecnologia excel·lent. Això ens ha passat amb multinacionals de diversos sectors, com l’automoció, l’òptic, el químic o el de material esportiu.

Disposeu de quatre patents: dues de relacionades amb l’antiboira, una altra amb la resistència al desgast i una altra amb solucions d'escalfador de superfície. Com ha estat el procés per arribar-hi?

No és fàcil obtenir una patent, ja que a tot el món hi ha gent que està fent coses que es poden assemblar i que també patenten o que en realitzen publicacions. Nosaltres, cada cop que en el nostre procés d’R+D hem vist que teníem quelcom realment nou, primer hem analitzat si hi podia haver alguna cosa igual ja patentada i després ens hem posat en contacte amb investigadors de la Universitat de Barcelona per veure com podíem donar forma al document de sol·licitud de patent. I aquí tenim els resultats: de moment tenim no quatre sinó cinc patents.

Quina és la cinquena patent?

És l’invent d’un material consumible antiboira.

AN va guanyar el programa d'innovació oberta de Hewlett-Packard (HP), competint amb les principals empreses internacionals. Què va suposar aquest reconeixement?

Al llarg d’aquests deu anys se’ns ha reconegut en diverses ocasions. HP és un líder d’innovació mundial i tenir el seu reconeixement ens va donar molta motivació per seguir lluitant. El 2019 també se’ns va atorgar, per part del clúster CIAC, el premi a l’empresa amb la millor estratègia d’innovació. En aquest cas competíem amb grans grups del sector de l’automoció. Va ser molt emocionant.

Empreses com HP en la indústria de la impressió, Magna Mirrors en l’automotriu, FEDE en joieria i Schneider en la indústria oftalmològica estan interessades en solucions anti-ratllades i/o antiboira. Ha estat un dels vostres principals focus d’interès?

Nosaltres hem entrat a la indústria a través del sector oftàlmic. Un gegant de fabricació de lents com és Roden Stock va triar la nostra tecnologia antiboira per al seu producte. Aquest fet va fer que ens focalitzéssim molt a nivell d’operacions per tal que la qualitat del producte i la logística fossin impecables. Va ser sortir del laboratori i operar ja amb un mercat real i exigent.

També doneu suport a projectes d’R+D desenvolupant processos i equipaments. De quins projectes ens podríeu parlar?

Per temes de confidencialitat poc puc dir per respondre aquesta pregunta. Sí que puc dir que hem fet projectes de desenvolupament a mida amb empreses de diversos sectors, principalment l’automoció.

En tots aquests anys l’ús de la nanotecnologia ha crescut i s’ha fet molt popular. En què diríeu que s’ha avançat en aquest camp?

Jo crec que s’ha avançat en dos aspectes: per un costat, en intentar industrialitzar les solucions basades en nanotecnologia, de manera que els costos poden ser reduïts per augment de productivitat. Per l’altre, s’està treballant contínuament en models de negoci que permetin augmentar la rendibilitat al productor de nanotecnologia. Això s’està aconseguint més basant els models de negoci en un servei que en la venda d’un producte.

Les solucions de nanotecnologies avançades poden millorar el rendiment dels materials i allargar-ne la vida útil. El futur dels materials va lligat a les nanotecnologies?

Els materials nanoestructurats sens dubte fan millorar els materials existents actuant com a additius si es barregen en volum o fan millorar les propietats de superfície. Hi ha possibilitats immenses en un futur proper amb la nanotecnologia.

La nanotecnologia és molt present a la indústria catalana o encara queda molt camí per recórrer?

A parer meu, hi ha poca indústria de nanotecnologia a Catalunya. Està essent desenvolupada en gran mesura encara per les nostres universitats i centres tecnològics. Com he dit abans, encara s’han de trobar millors models de negoci per tal que els inversors apostin més per incorporar el concepte nano a la indústria.

Com a membres del Clúster MAV, què diríeu que aporta el Clúster a les empreses catalanes? 

La nostra empresa està al Clúster MAV des del principi. La gestió sempre ha estat excel·lent, des del meu punt de vista per haver tingut uns cluster managers molt bons, però a més per la junta directiva, que està sempre pendent que l’estàndard d’exigència no decaigui.

Dins d’aquest clúster tens moltes opcions de col·laborar amb empreses en temes de desenvolupaments conjunts o fins i tot anar junts al mercat en casos concrets. A més, des de fa un cert temps, a través del Clúster tens accés a subvencions per a projectes R+D+I d’una forma que considero àgil i portable des del punt de vista de la paperassa per a una empresa petita com la nostra amb els recursos justos.

Jo recomanaria aquest clúster a qualsevol empresa de materials que vulgui tenir noves oportunitats de negoci, que vulgui estar al dia de temes relacionats amb els materials avançats i que vulgui tenir accés a noves fonts de finançament de projectes d’R+D+I.

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies