«La incertesa continuada és la normalitat i hi hem de conviure»

Clúster Mav,

Entrevista a Tais Arp, directora d’assessorament tècnic-comercial de Comindex, una empresa fundada l’any 1959 que distribueix especialitats químiques i assessora la indústria sobre l’optimització de formulacions.

Comindex neix el 1959 però l’origen es remunta al 1933, quan Enrique Arp Hamer, expert en química provinent d’Alemanya, va arribar a l’estat espanyol amb unes resines sintètiques per a fabricar pintures. Com van ser els inicis d’aquesta aventura empresarial?

Nosaltres estem ja a la tercera generació. L’empresa va començar l’any 33 quan el meu avi, que era alemany, va venir a Espanya i es va dedicar a vendre resines sintètiques per substituir les resines de colofònia, d’origen natural, que es feien servir llavors per fer pintures. L’empresa com a tal es va fundar després, l’any 1959.

Parlem d’un tipus de producte que va resultar ser revolucionari. Per què?

De resines sintètiques no n’hi havia, sembla ser que tothom feia servir resines d’origen natural, i va ser revolucionari perquè era un material que en aquells moments no era habitual i tenia més bones propietats que les resines d’origen natural, i també millor disponibilitat.

Des d’aquí com us vau especialitzar en la distribució d’especialitats químiques per a diferents tipus de clients?

Des dels inicis de l’empresa sempre s’havia buscat treballar amb especialitats químiques i sí que és cert que a mesura que ha anat passant el temps ho hem anat ajustant a les necessitats de cada època. També hem anat completant la gamma de productes amb algunes commodities de valor afegit.

En quins aspectes incideixen les vostres solucions? En què han innovat o des de quin punt de vista resulten pioneres?

Els productes que distribuïm són matèries primeres que es fan servir per fabricar diferents materials, com ara pintures, tintes, compòsits, etc. Llavors el que fan és millorar les característiques d’aquests materials ajudant també a fer que els processos productius siguin més eficients. D’aquesta forma també contribuïm a la sostenibilitat, millorant la durabilitat dels materials, fent possible materials lleugers amb bones propietats mecàniques, optimitzant formulacions, aconseguint estalvi energètic en processos de producció, etc.

A banda de productes, oferiu assessorament tècnic i formació personalitzada. En què consisteixen aquestes tasques?

El nostre equip d’assessors tècnics comercials està especialitzat en diferents indústries, té experiència prèvia i assessoren amb els productes que distribuïm i amb les formulacions. I sobretot ajuden els nostres clients en el desenvolupament dels seus productes i problemes tècnics que puguin aparèixer.

A nivell de formació fem seminaris de formació per a clients, especialitzats en diferents temàtiques i tècniques, com ara temes de reglamentació i tendències de mercat. Precisament el 29 de febrer fem un seminari virtual sobre additius per a materials de construcció i farem promoció dels seminaris presencials que començarem al març.

Aquest any feu 65 anys d’història, oi?

L’empresa com a tal es va fundar el 59 i són 65 anys, però la història del negoci sempre diem que es remunta 90 anys enrere, són tres generacions. En aquests anys ens hem anat adaptant als reptes de cada època, canviant l’oferta de productes, acompanyant els clients i proveïdors i ara també adaptant-nos a les creixents exigències reglamentàries. Considerem que el model de negoci segueix sent vàlid durant molts anys.

Quin balanç feu d’aquest recorregut?

Un balanç positiu. Venim d’un negoci que va començar amb una representació personal, i ara mateix som una empresa amb tots aquests anys d’història i amb 35 persones. Estem molt orgullosos i molt agraïts a l’avi i als pares.

Foto de l'equip directiu actual.

Quines fites destacaríeu o de quins fets us sentiu més orgullosos com a empresa?

Del que estem més orgullosos és del fet que encara continuem com a empresa i que tinguem relacions de moltes dècades amb els clients i amb les nostres marques proveïdores. També tenim un gran equip humà i més de 30 anys de formació al client amb els seminaris que fem i seguim comptant amb la confiança del mercat.

Quin ha estat el vostre creixement durant aquest més de mig segle? 

La veritat és que hem anat creixent i diria que des que em vaig incorporar hem anat creixent any rere any. Des de l’inici amb una persona fins ara que en som 35 hi ha hagut una bona evolució i també una tecnificació i una professionalització de l’empresa.

I a nivell de plantilla, amb quants treballadors compteu i quin perfil tenen?

El 40% són tècnics especialistes en producte i mercat, és a dir són l’equip tècnic-comercial, i després la resta de l’equip està orientats a garantir el servei a clients (logística, magatzem propi, etc.). 

Quin és el vostre perfil de client? Es tracta de clients que us han acompanyat al llarg dels anys?

Solen ser bastant fidels, per sort. Nosaltres vam començar a la indústria de la pintura i potser els clients que han tingut més recorregut històric a Comindex són de la indústria de la pintura, però venem matèries primeres i especialitats químiques a fabricants de materials. Poden ser tant pintures com tintes, adhesius, materials compostos, termoplàstics, també productes de neteja, etc. Estem en un ampli ventall de sectors.

En destacaríeu algun en concret?

Un exemple que pugui sonar als lectors és Indústries Titan, que ara és part del grup Azko, i amb qui portem molts anys de relació.

Amb tants anys de recorregut heu transitat per moltes conjuntures econòmiques diferents. Quines han estat les més complicades? 

Cada crisi ha estat un repte. Va haver-hi la crisi del petroli dels anys 70, als 90 la devaluació de la pesseta i la crisi econòmica del 2008-2009. Aquí sí que vam notar una davallada important del mercat, però vam reforçar l’equip i vam continuar endavant. I ara la pandèmia de 2020. Al final cada època ha tingut els seus reptes, ens hem hagut d’adaptar i proposar solucions diferents sense perdre de vista els nostres objectius a mig i llarg termini. I també sense perdre el focus, que per a nosaltres és molt important, de prioritzar el servei al client, la cohesió de l’equip i la relació amb el mercat i les marques proveïdores.

Tais i Anouchka Arp, directora general de Comindex.

Com creieu que afecta les empreses la situació econòmica actual?

La situació és complicada. Sempre diem que cada any hi ha alguna cosa nova, hi ha molta incertesa. La incertesa continuada és la normalitat i hem de conviure amb això i ens hem d’adaptar a un entorn que està en canvi constantment. El 2024 no és un any fàcil perquè per una banda les empreses tenen la regularització salarial, per l’IPC acumulat els anys 2021-2023, els tipus d’interès també continuen elevats, la demanda en general està continguda i tenim una situació geopolítica internacional complicada. A nosaltres el que més ens toca és la crisi del Mar Roig perquè afecta el transport de mercaderies des de l’Àsia.

Vosaltres formeu part de la indústria química, que ara mateix està sotmesa a molts controls. Com ho porteu?

Hi ha ha molts canvis regulatoris que són necessaris i són bons, però representen un cost addicional per a l’empresa. Ara bé, tot i que avui és molta càrrega de feina, estem segurs que les empreses que no compleixin amb aquests requisits regulatoris no tindran recorregut de futur. També tenim la crisi climàtica, que és un repte que és essencial que hi aportem solucions. En el nostre cas, intentant oferir als clients productes d’origen renovable, més sostenibles i menys perillosos per la salut i el medi ambient.

A quin tipus de canvis regulatoris us referiu?

Molts requisits estan relacionats amb la sostenibilitat. Per exemple avui dia hi ha moltes substàncies químiques que es reavaluen pel seu efecte a la salut i el medi ambient. Productes que no eren perillosos i ara es reclassifiquen i sí que ho són, de manera que o se n’ha de reduir el consum o s’han d’eliminar. Això molts cops no es veu com a sostenibilitat però sí que ho és, perquè tot contribueix a fer que el medi ambient sigui més sa per a tothom.

I, com comentàveu, suposa un volum alt de feina...

Sí, hi ha indústries que et diuen que avui dia una de les principals feines de laboratori esta relacionada amb canvis regulatoris.

Quins són els vostres objectius a curt i a llarg termini?

Intentar créixer en solucions sostenibles i consolidar-nos en indústries com els termoplàstics i tota la part de productes de neteja. També consolidar la internacionalització de Comindex a Portugal i al Marroc, on ja hi som presents però hi volem créixer més.

Sou socis del Clúster MAV des de l’any 2015. Per què us hi vau associar i en què us ha ajudat?

Ens vam associar per conèixer empreses noves del món dels materials, per estar una mica al dia de tendències i noves tecnologies i per fer networking.

Quin creieu que és el potencial de l’associació i com pot ajudar les empreses del país?

Jo crec que és un punt de trobada per a diferents sectors de la cadena de valor dels materials avançats. Et permet conèixer en quins projectes participen els socis i si poden col·laborar uns amb els altres i tenir accés a ajuts, ja que en alguns casos és necessari tenir ajuts financers pels projectes que porten a terme les empreses.

També valorem molt les jornades i sessions que es fan perquè et permeten trobar-te amb altres empreses en un entorn més informal i distès i les relacions son diferents en aquest tipus de trobades. Pel seu contingut, et permeten estar al dia de novetats del món dels materials i de les necessitats que van sorgint en diferents sectors. Les trobades que fem amb els socis de Clúster ens ajuden a crear una relació de confiança tant amb clients ja existents com amb nous clients.


Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies