El projecte PES3DII (Propulsió Espacial Sostenible mitjançant Desenvolupament Digital i Disruptiu) finalitza amb èxit la segona fase d'execució, consolidant una aliança estratègica entre la tecnologia espacial i la biotecnologia per construir un futur més sostenible i innovador. Aquesta iniciativa desenvolupada en el marc del Programa de Suport a Agrupacions Empresarials Innovadores 2024 (AEI) del Ministeri d'Indústria i Turisme, està impulsada pel Clúster MAV i compta amb la participació d'Orbital Paradigm, Pangea Aerospace, Aenium i AseBio.
La plataforma desenvolupada per PES3DII permet llançar i recuperar càpsules reutilitzables equipades amb sistemes de propulsió basats en combustibles no tòxics, utilitzant tècniques de fabricació additiva de darrera generació. Això no només redueix significativament la petjada ambiental de les missions espacials, sinó que obre la porta a noves investigacions biotecnològiques en condicions de microgravetat.
Aquestes condicions úniques, impossibles de replicar a la Terra, ofereixen oportunitats enormes per a la medicina del futur:
La propulsió espacial convencional encara depèn en gran part de combustibles altament contaminants com la hidracina. PES3DII aposta per sistemes propulsius sostenibles, amb una arquitectura desenvolupada digitalment i optimitzada mitjançant la fabricació additiva d'aliatges avançats. Aquestes innovacions no només són més netes, sinó que permeten dissenys més compactes i reutilitzables.
Durant el projecte AENIUM ha investigat sobre les millors tècniques disponibles mitjançant fabricació additiva metàl·lica làser per al conformat de motors de satèl·lit mitjançant aliatges Ni-Nb, així com la preparació per al seu posterior recobriment, millorant les propietats mecàniques i tèrmiques dels motors mitjançant tècniques de fabricació additiva metàl·lica làser i monitorització tèrmica.
Càpsules reutilitzables i retorn de materials: una nova era per a la investigació biotecnològica en òrbita
Una de les grans barreres per a la investigació en microgravetat ha estat històricament la dificultat per dissenyar missions d'anada i retorn eficaces, reutilitzables i assequibles. PES3DII ha aconseguit avançar en aquest terreny gràcies al desenvolupament de càpsules reutilitzables i amb capacitat de retorn autònom, cosa essencial per portar a la Terra mostres biològiques experimentades en òrbita.
"El creixement dels llançaments espacials en els darrers anys no ha vingut acompanyat d'un desenvolupament equivalent en els capacitats de retorn, generant un coll d'butllofa logístic per portar materials i resultats donis d'òrbita. A Orbital Paradigm estem reequilibrant aquesta balança mitjançant el disseny de càpsules petites, autònomes i reutilitzables, optimitzades per a un retorn freqüent i assequible”, declara Francesco Cacciatore, CEO&CTO d'Orbital Paradigm.
"Aquesta nova generació de càpsules permetrà multiplicar els assaigs biotecnològics en microgravetat, reduint dràsticament costos i barreres d'accés. En facilitar retorns orbitals més accessibles, obrim la porta perquè startups, laboratoris i institucions amb recursos limitats puguin validar els seus desenvolupaments en condicions de microgravetat. avançats que donin suport a la propera generació d'infraestructura industrial i científica en òrbita”, afegeix Cacciatore.
Una col·laboració estratègica amb impacte global
El projecte PES3DII ha estat possible gràcies a la col·laboració entre entitats de sectors molt diferents però complementaris. La participació del Clúster MAV com a entitat coordinadora ha estat clau per a connectar capacitats tecnològiques, empresarials i institucionals. Aquest enfocament col·laboratiu permet maximitzar l'impacte del projecte en termes d'innovació, transferència de coneixement i competitivitat internacional.
Ona Bombí, Clúster Manager del Clúster MAV, ha afirmat que "estem orgullosos d'haver coordinat una iniciativa que connecta dos sectors amb tant potencial transformador com l'aeroespacial i la biotecnologia". Segons Bombí, “PES3DII demostra que quan s'alineen capacitats tecnològiques, industrials i científiques podem avançar cap a solucions, materials i processos avançats que no només són més sostenibles, sinó també estratègiques per a la salut global i la investigació de frontera”. A més, ha indicat que la seva vocació com a clúster és “continuar impulsant projectes col·laboratius amb projecció internacional”.
Cap a un ecosistema sostenible de ciència espacial i salut global
Amb el tancament d'aquesta fase, PES3DII estableix les bases per a una nova generació de missions espacials: més respectuoses amb el medi ambient, amb més capacitat de reutilització i alineades amb objectius científics d'alt impacte social.
La investigació en condicions de microgravetat es consolida com una eina estratègica, en oferir un entorn únic per a experiments complexos com la cristal·lització de proteïnes o el desenvolupament de nous fàrmacs. Aquestes aplicacions no només amplien el coneixement científic, sinó que també generen beneficis concrets per a la societat, com ara l'optimització de recursos i la reducció del consum energètic a la Terra.
El projecte aborda de manera integral tant els requeriments tècnics per a l'experimentació biotecnològica en òrbita com el disseny de sistemes de propulsió i transport adaptats a aquest tipus de missions. En aquest sentit, destaquem especialment la nostra contribució a la definició de requisits clau per garantir la viabilitat tècnica i operativa, tant en microgravetat com en el retorn segur a Terra.
La combinació entre propulsió verda i biotecnologia avançada en òrbita marca l'inici d'una nova etapa on l'espai no és només un entorn d'exploració, sinó una plataforma d'innovació clau per a la salut, la sostenibilitat i la indústria del segle XXI.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com