El projecte Building Legacy presenta una plataforma digital per impulsar la reutilització en la construcció

Clúster Mav,


El projecte Building Legacy ha presentat els resultats d’un any de recerca industrial orientada a fer viable la reutilització de materials de construcció mitjançant tecnologies de la Indústria 4.0. Durant una jornada virtual, els membres del consorci van exposar els avenços del projecte i van fer una demostració del prototip desenvolupat: una plataforma digital de caracterització, traçabilitat i prescripció de materials reutilitzats.

El projecte, finançat pel programa d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d’Indústria i Turisme, ha estat liderat per la Fundació BCD amb la participació de La Salle-URL, Comsa, inèdit, Intelligent Chemistry – INTEMIC i el Clúster MAV. Té com a objectiu facilitar l’adopció de pràctiques de reutilització al sector de la construcció, un àmbit que genera prop del 40 % dels residus totals a la Unió Europea.

Una resposta tecnològica a un repte ambiental i normatiu

La sessió va ser inaugurada per Sònia Monclús, Clúster Manager de BCD, que va contextualitzar el repte ambiental i la necessitat d’eines digitals que ajudin a complir amb els objectius de l’economia circular. A continuació, Pau Campos (inèdit) va exposar el marc normatiu emergent i la necessitat d’adaptar-se a noves directives europees que promouen l’ús de materials reutilitzats.

Pol Miret (URRU) i Jordi Ibáñez (SaóPrat) van compartir casos pràctics de desmuntatge i reutilització d’elements arquitectònics, destacant la importància de col·laboracions amb entitats socials i la creació de catàlegs per a la posada en valor d’aquests materials.

Un prototip funcional i escalable

La segona part de la jornada va estar centrada en la presentació del prototip tecnològic desenvolupat per INTEMIC, de la mà d’Albert Mestre i Markel Cormenzana (Holon). La plataforma permet:

  • Caracteritzar materials i assignar-los a edificis o projectes.
  • Integrar models BIM i calcular l’impacte ambiental de la reutilització.
  • Establir transaccions i traçabilitat mitjançant un passaport digital del producte.
  • Crear un marketplace de materials amb opcions de filtratge i planificació per dates de demolició.

A més, durant la taula rodona final es van destacar funcionalitats futures com la integració de serveis logístics i certificació, així com la necessitat d’incloure la reutilització en la formació arquitectònica.

Un pas endavant cap a la transformació del sector

Building Legacy representa un pas endavant pe ar fer realitat la reutilització a gran escala en l’edificació. El projecte ha demostrat que és possible integrar tecnologies avançades i nous models de negoci per donar una segona vida als materials i reduir la petjada ecològica del sector.

Recursos

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies