El passat dia 2 d’abril va tenir lloc a ACCIÓ la jornada interclúster amb el Cluster Packaging Nous Reptes per l’Economia Circular.

Aquesta jornada es va iniciar amb una benvinguda per part de la Encarnació Avilés d’ACCIÓ, la Mireia Andreu del Clúster del Packaging i l’Eloi Montcada del Clúster de Materials Avançats.

En segon lloc la Pilar Chiva, directora de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus, ha explicat els projectes i les actuacions que des de la Agència de Residus tenen al departament, posant èmfasi amb la necessitat de transicionar cap a un món més circular. Entre d’altres ha destacat els Premis d’Ecodisseny, actualment en fase d’avaluació de les candidatures, i les subvencions per actuacions en Economia Circular que s’obriran entre abril i maig.

Després, el torn fou per la Danielle Joseph, Investment Officer de Closed Loop Partner, una empresa americana enfocada en invertir en les empreses i projectes que apostin per una economia circular. La Sra. Joseph ha parlat sobre com funciona la economia circular en els Estats Units, el finançament dels projectes i les principals iniciatives existents. La necessitat de millorar la separació dels residus, en origen o en les plantes de triatge, utilitzant tecnologia és un dels àmbits d’inversió.

A continuació, la Ingrid Vives del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha explicat l’Observatori d’economia circular, en el qual som una entitat adherida, i també els trets principals del projecte del congrés HotSpot 2020 que se celebrarà a Catalunya. En ell el Clúster hi jugarà un paper important tant en l’organització com en les visites a les empreses que es proposaran als participants.

D’altra banda, la Lourdes Ridameya de l’Institut Català de Finances ha explicat el llançament d’una línia de finançament per projectes amb fort component ambiental anomenada EcoVerda. Les condicions són millors que les línies de finançament generalistes amb períodes d’amortització de fins 20 anys.

Per finalitzar la jornada, tots els membres participants han tingut la oportunitat de exposar diferents projectes i reptes en l’entorn de l’economia circular que estan desenvolupant dins de les empreses. Entre les empreses que han participat en les exposicions hi havia diferents membres del ClústerMAV com EIG, Lubrizol, PROMSA i Celsa.

 

En l’entorn de les Jornades Interclúster, es realitzen per tal de detectar i resoldre necessitats i demandes concretes en un entorn específic, en aquest cas sobre la sostenibilitat. Aquest tipus de sessions ajuden a trobar sinèrgies entre empreses d’altres sectors que poden derivar a projectes per actuacions concretes en R+D+I.

ComparteixTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin