El passat 9 de maig s’ha celebrat a la Sala 3 (Palau de Congressos de Barcelona) del Saló d’Automobile Barcelona la Jornada Materials 4.0 al sector Automoció coorganitzada pel Clúster de Materials Avançats de Catalunya i el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya.

 

La jornada, dinamitzada per la Dra. Núria Salan, ha servit perquè un total de 8 empreses i centres tecnològics ens hagin presentat tendències i casos reals d’aplicacions de materials avançats, productes i tecnologies en el sector de l’automoció.

 

L’esdeveniment s’ha iniciat amb la benvinguda del Sr. Josep Maria Vall, president del CIAC, i del Sr. Jose Antonio Calero, president del Clúster MAV. Seguidament, la dinamitzadora ens ha mostrat les tendències i reptes en materials en el sector Auto, com la tenacitat dels ceràmics, el rang de temperatures dels polimèrics o la compatibilitat dels compòsits. A l’acabar ha donat pas a les 8 ponències. Per començar, Ana Lemos, del departament de tecnologia de materials de SEAT, ens ha explicat les noves funcionalitats dels materials a partir de la sostenibilitat, la connexió, l’evolució de l’automoció elèctrica, la seva autonomia i el sharing. L’ha seguit Alfredo Chaves de Doga que ens ha parlat com han iniciat l’ús de la impressió 3D en la fabricació de sèries curtes i recanvis tan per substituir peces metàl·liques com polimèriques.

 

Abans del coffe break, Intech 3D ens ha pogut mostrar la importància dels materials per millorar les capacitats de la fabricació additiva amb un cas d’èxit de ZANINI, i Eurecat conjuntament amb GESTAMP, ens han exposat la termocompressió de compòsits tant en termoplàstics com termoestables com una alternativa de valor per la fabricació de peces.

 

Passat la mitja hora, on els participants han pogut gaudir de temps per a generar networking, Ivan Pedro de Steelceram ens ha presentat com la ceràmica tècnica aporta millores en els requeriments en posicionadors i tuberes de soldadura. A nivell de patents, l’Antonio Onteniente d’Advanced Nanotechnologies ens ha presentat com la  nanotecnologia pot aportar sistemes més senzills i optimitzats. El calefactor planar de crom ha donat una visió molt interessant de l’aportació d’aquesta tecnologia dins del sector de l’automoció. Pel que a nous materials lleugers, en Josep Maiquez, director comercial de Catalunya i Valencia de Misati, ens ha presentat els tecnopolímers i les capacitats d’aquest nou material per reduir i minimitzar costos. Finalment, la Mercè de la Fuente, Directora de la Unitat de Negocis de Química Aplicada i Materials de Leitat, ens ha mostrat l’extrapolació dels materials a l’automoció com en un cas de motociclisme on s’ha disminuït el pes del vehicle, traduint-se així en una reducció del combustible o en l’augment de l’autonomia.

 

La jornada s’ha tancat amb una taula rodona amb tots els ponents, dinamitzada per la Núria Salan, i on s’han pogut formular totes les preguntes sorgides i que els ponents han contestat donant la seva visió.

 

En l’esdeveniment hi han assistit més de 175 empreses/institucions, on han tingut la oportunitat de visitar el saló de l’automòbil després de la jornada, el qual durant aquest dia tan sols ha restat obert a premsa i professionals.

 

Si voleu disposar de les presentacions només cal que ens envieu un email

 

ComparteixTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin