En la primera de les dues jornades intercluster Connecting Energia i Materials Avançats, d’aquest passat 28 de febrer, quatre empreses del ClusterMAV han presentat reptes en el sector energètic.

En el primer bloc de reptes, dues de les principals foneries del país, Funcosa i Draxton han presentat reptes relacionats amb la reducció de les pèrdues i recuperació del calor pel refredament de les peces.

En la reducció de pèrdues pel transport en cullera de la colada, la principal solució passa per l’escalfament de la cullera amb gas natural, reduint així la pèrdua dels 100ºC que es perden actualment.

Pel que fa a la recuperació del calor en el procés de refredament (salt tèrmic de 500º a temperatura ambient)  s’han plantejat varies opcions per part de les empreses sòcies del Clúster de l’Energia. Totes elles han coincidit en emprar sistemes d’absorció o adsorció per a la seva recuperació en altres funcionalitats dins de la pròpia empresa o per a tercers. Es proposa una visita a la planta per poder valorar diferents possibilitats. S’ha fet palès que la solució d’aquest punt passa per la innovació i que és una oportunitat molt gran de fer un projecte de col·laboració entre els dos clústers.

Pel que fa en el segon bloc, l’autoconsum s’ha exposat com a repte de dues empreses de sectors diferents (PROMSA i POLISILK). En aquest cas les empreses expertes del sector de l’energia han apostat clarament per l’energia solar expressat solucions ja existents en el mercat com sistemes fotovoltaics per a un curt-mig termini de temps.

Les dues empreses utilitzen la tarifa 6.1, que fa especialment atractiu des d’un punt de vista econòmic les instal·lacions  per autoconsum. En el debat s’han discutit diferents variables a considerar com un possible emmagatzematge, la no modificació d’estructures existents o la possibilitat de venda del sobrant generat.

En la finalització de l’acte s’emplaça a les empreses a participar en la segona jornada del Connecting Energia i materials avançats el dia 5 d’abril en la que les empreses del Cluster de l’Energia Eficient presentaran reptes a empreses de materials avançats.

ComparteixTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin