El Clúster de Materials Avançats de Catalunya va presentar el passat 23 de maig a la fira de Construmat la ponència “Com seran els materials del futur?”

Els materials per a la fabricació de tot el que ens envolta evolucionen, i ho fan seguint unes tendències que, a grans trets, mouen el món. Actualment són: la personalització, les noves funcionalitats, la presència dels multimaterials, la sostenibilitat i les noves tecnologies. Aquestes tendències es poden aplicar també al sector de la construcció de la mateixa manera que s’incorporen en altres sectors.

PromsaEls materials, ja siguin amb origen bio o en base a materials reciclats,  híbrids, amb una funcionalitat afegida o amb un procés de fabricació o aplicació diferenciat, formen part de la solució per a cobrir les necessitats de la societat com l’economia circular, la customització i l’eficiència energètica.

Oferir materials com formigons fabricats amb un elevat percentatge de material reciclat que permet cobrir necessitats actuals de vials específics amb una aparença “natural” i més lleugers, com l’ARIPAQ, o l’ús del formigó HALF, formigó amb un alt rati de propietats mecàniques per pes, gràcies als reforçats amb fibres que permeten reduir la matèria emprada, així com els elements de reforç en l’edificació, són exemples existents que mostren la realitat d’aquestes tendències. La hibridació de materials com el CARBONSPINE (perfil amb exterior d’alumini i interior de carboni), poliuretans resistents a la intempèrie com el SOLIDSURFACE PUR, o els nanomaterials aplicats per a obtenir millorar les propietats dels materials representen noves tendències que entren en el sector.

Les tecnologies disruptives formen part del futur dels materials, fent que la impressió 3D aplicada en el sector de la construcció sigui una realitat, així com l’ús de robòtica adaptativa, l’ús de minirobots en l’edificació o els drons en el control d’obres entre d’altres.

ComparteixTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin