Un any més, ACCIÓ ha organitzat la Jornada de Canvi Estratègic en col·laboració de l’IESE Business School davant prop de 200 assistents. En aquesta cinquena edició, com a novetat, es va presentar el cas d’un canvi estratègic en el qual el protagonista és un clúster: Modacc. Les dues empreses seleccionades varen ser Europastry (clúster de nutrició i salut, AINS) i Niubó (clúster de mitjans de producció agrícola, FEMAC).

La jornada va començar amb la presentació del professor de l’IESE José Luis Nueno que feia referència als tres casos escollits. Nueno va parlar de l’evolució en la distribució durant els darrers anys, del perfil dels nous consumidors: els millennials, i va acabar parlant de la integració en el sistema productiu de les empreses amb els seus proveïdors com un model eficient i de ràpid creixement. L’exemple de referència que va presentar va ser la cadena Mercadona i va parlar també del supermercat del futur amb un nou layout amb creixent presència del producte fresc, va aprofitar per felicitar la trajectòria de Casa Ametller, i novetats com els productes tècnics.

 

El primer dels tres casos en ser presentat va ser Europastry i ho va fer Jordi Morral, el seu CEO:

 • Empresa familiar fundada per Pere Gallés l’any 1987 (enguany 30è aniversari) que ha esdevingut pionera en el sector de les masses congelades:
  · Líder a l’Estat espanyol i cinquena del món en aquest sector.
  · Opera a 40 països i té fàbriques a Espanya, Portugal, Països Baixos, Turquia i EUA.
 • Va saber detectar una oportunitat de negoci i va apostar per noves solucions, com el pa precuit i la tecnologia del fred ( que és el millor conservant). Produeix pa com s’ha fet tota la vida, però congela la massa perquè el producte arribi amb la màxima qualitat al consumidor i també als professionals de la fleca i la restauració.

Per acabar, Jordi Morral va valorar molt positivament el fet que Europastry formi part del clúster de nutrició i salut per les possibilitats d’innovació que el clúster li aporta, participant en projectes o tenint accés a informació clau i networking de valor.

 

A continuació Jordi Sarrate, soci fundador, va presentar el cas de de Niubó:

 • Empresa de fabricació de maquinària agrícola i forestal.
 • En 8 anys de vida, ha multiplicat per 6 la seva facturació. Ha passat d’un milió d’euros al 2009 a 6,8 milions al 2016, i té previst un creixement de fins al 60% en 5 anys.
 • El seu cas d’èxit és que va saber detectar una oportunitat de negoci arriscant-se a fer el salt de ser un importador a ser fabricant. Va destacar la importància de les aliances estratègiques, en el seu cas amb Milà Maquinària Agrícola. Va apostar per una política comercial decidida i dinàmica (incisiva), sumada a una àmplia gamma de productes nous dirigits a segments minoritaris, atesos inadequadament pels grans operadors del sector.

Niubó s’incorpora al clúster de mitjans de producció agrícola FEMAC com a primer pas cap al concepte de projecte global que els dóna suport en la internacionalització, el canvi estratègic o les missions empresarials, entre altres aspectes. És un membre actiu en tots ells i a més participa en diversos grups de treball i en activitats d’innovació i cooperació.

 

Finalment, David Garcia, cluster manager de MODACC, va presentar el cas del clúster:

 • Clúster de la indústria de la moda a Catalunya.
 • Canvi rellevant i transversal en el sector tèxtil al nostre país en els darrers 10-15 anys que no s’hagués pogut produir sense el pilotatge i paper jugat pel clúster.
 • El cas d’èxit fou que va ser capaç de transformar-se tot i la competència internacional de països de baix cost, afegint noves activitats i recol·locant-ne d’altres per mantenir la seva viabilitat i competitivitat. Actualment Barcelona i Catalunya han esdevingut un pol, a nivell europeu/mundial, en relació a la moda i les cadenes de marques de canal.

Els principals eixos de treball del clúster són:

 • Suport a la internacionalització de les indústries de la Moda de Catalunya a traves de les Plataformes internacionals o de la missió inversa en el marc del 080 Fashion Week.
 • Recuperació industrial. Han creat la Fira BSTIM on s’exposen capacitats industrials de la indústria Textil de – Innovació. A traves del seu centre Tecnològic, FITEX, desenvolupen projectes en l’àmbit de funcionalització dels productes, sostenibilitat i economia circular i digitalització.

Els seus reptes de futur són:

 • Concentració de la distribució i forta irrupció d’ecommerce.
 • Incrementar la presència internacional.
 • Transformació de la demanda (i el model d’oferta).
 • Economia digital.
 • Economia circular en el sector de la moda.

 

Per finalitzar l’acte hi va haver un debat en què els ponents van compartir algunes de les seves experiències. També s’hi va destacar que ACCIÓ, com a novetat, el 2018 treballarà  amb l’IESE i el professor Nueno alguns dels casos presentats en aquestes cinc edicions de “Casos de Canvi Estratègic en Clústers”. El format serà de seminaris temàtics a ACCIÓ, oberts a totes les empreses dels clústers i amb un límit de 30 participants.

ComparteixTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin